Encaustic

 

Klein stukje geschiedenis Encaustic,schilderen met bijenwas  
Encaustic bestaat al sinds 600 jaar voor christus. De schilderkunst werd toen al gebruikt door de Romeinen, de Egyptenaren en de Grieken.
De grotschilderingen die gevonden zijn werden gemaakt d.m.v. een werkmethode waarmee zij het pallet verwarmde boven een houtskoolvuurtje zodat het kleuren mengsel vloeibaar werd.
Het kleurenmengsel bestond uit  een pigment van bijenwas en harssoorten. 
Het gesmolten kleurenmengsel werd met een penseel aangebracht op een harde ondergrond. Deze schilderingen zijn de dag van vandaag nog steeds te bezichtigen in musea.
Later in 1987 heeft de Engelsman Michael Bossom Encaustic weer nieuw leven ingeblazen.
Tegenwoordig de dag gebruikt men nieuwe technieken om de was te smelten zoals een strijkijzer, een Hotair (heet luchtpistool), een hete pen of een hete plaat. En is er speciaal papier in de handel gekomen waarmee men nu prachtige creaties kan maken.  

Technieken
Er zijn diverse technieken en mogelijkheden om met de bijenwas aan de slag te gaan. Zoals het maken van landschapen met een bepaalde techniek, het gebruiken van stempels en Intuïtief een schildering tot stand laten komen. Daarnaast kan men d.m.v. een hete pen met bijbehorende opzetstukjes bepaalde technieken in de tekening aanbrengen, zo ook met een heet luchtpistool. 
Naast de speciale witte encaustic schilderkaarten, die in diverse maten en kleuren te verkrijgen zijn, kan men ook schilderijen maken op canvas en eventueel hout als ondergrond. Ook is er een mogelijkheid om leuke kaarten te maken, die je dan kunt versturen naar je vrienden, familie en kennissen
Zelf gebruik ik het liefst de intuïtieve methoden, omdat in deze schilderingen al zoveel uit te halen is. Tijdens het schilderen komen er bepaalde vormen in de tekening naar boven die vaak een bepaalde boodschap geeft aan degene die het maakt. 
Zo kun je ervaren dat je in je tekening een dolfijn, een hond, een gezicht een hand en nog veel meer te zien krijgt. Het leuke aan de workshop is dan ook dat je na afloop hier met de andere over kunt praten een ander ziet soms weer andere vormen in jou tekening en dit is erg leuk.
Zie  voor datums en prijzen tabblad : workshops-workshops datums en prijzen.
In de webwinkel  onder het tabblad encaustic staan de pakketten en toebehoren die je rechtstreeks kunt bestellen via de webwinkel of via een email te sturen.